Sürdürülebilir XR Piyasası İçin XR Market

xr market

XR Market, uluslararası sanatçıların ve yapımcıların distribütör ve finansörlerle bir araya gelebileceği bir platformdur. Uluslararası bir dijital yaratım ve sanal dünyalar festivali olan NewImages Festivali’nin bir parçası olarak Paris’te gerçekleşmektedir.

Erişilebilirlik ve halk eğitimine göz kulak olurken sanatı ve iş stratejisini de bir oyun alanına yerleştiren bir pazar geliştirmek, finansman ve büyüme stratejilerinin uygulanmasında birçok gelişmekte olan teknoloji ekonomistinin karşılaştığı bir zorluktur.

Küresel XR piyasalarında ilk elden deneyime sahip olan NewImages XR Pazarı Başkanı Elie Levasseur, kamu finansmanını, VC yatırımını ve sponsorluğu sanat ve en yüksek riskli yeniliklerle dengeleyen sürdürülebilir bir ekosistemin nasıl oluşturulacağına dair içgörüler sağlıyor.

NewImages Festival XR Pazarı: Hedefler

Levasseur, NewImages Festivalinde XR Market’in yaklaşımının iki temel hedefi olduğunu açıklıyor.

“İlk olarak, ilişkileri geliştirebilmeleri için pazarı daha fazla insana açmak istiyoruz.” diyor ve bir projede ne kadar çok oyuncu varsa, geliştirilen projelerin de o kadar yenilikçi olduğunu belirtiyor.

Tanımladığı ikinci yaklaşımı, yetenekli sanatçıların ve yenilikçilerin başvurması için giriş engelini azaltmak olarak açıklıyor. “Dolayısıyla, projenin geliştirilmesi için % 0 finansman sağlanmış olsa bile, yine de onları seçebiliriz. Geçen yılki projelerin ortalama teminatlı bütçeleri % 15’ti ve bu yıl sadece % 12. Düşük, ancak XR endüstrisi bağlamında mantıklı.” diyor.

Facebook, Samsung ve Google gibi dünya çapındaki en büyük şirketlerden bazıları XR araştırma ve yeniliğine her yıl milyarlarca yatırım yapıyor.

xr market

‘’Bağımsız bir yapımcıysanız, gerçek şu ki, para kazanmak için gidebileceğiniz gerçekten çok az yer var. Yabancı yapımcılarla konuşursanız, hepsi Fransız kamu sistemlerinden ve Fransız sanatçıların kurumlar tarafından finanse edilmesinin ne kadar kolay olduğundan gerçekten heyecan duyuyorlar. Sistemin bazı iyi noktaları var. Deneyimsiz bir prodüksiyon şirketi veya sanatçılar olabilirsiniz ve eğer proje harikaysa gerçek bir fon bulma şansınız var. Öte yandan, tüm üretim şirketlerimiz projeler üzerinden finanse edilmektedir. Üreticilerin şirket stratejisi hakkında düşünmelerine gerek yok, sadece bir projeyi nasıl finanse edebileceklerini düşünüyorlar, ancak küresel bir şirket stratejileri yok.’’

Levasseur ayrıca yerleşik görsel-işitsel endüstri ile gelişmekte olan XR pazarı arasında bir farka işaret ederek; “XR geliştirdiğinizde, şirketler için değerli olabilecek teknik varlıklar geliştirebilirsiniz.” Şeklinde açıklıyor.

Büyüme Fırsatları

Levasseur’un belirlediği gibi, riskin deneylerle dengelenmesi gerektiği açıktır. Bütçelerini dijital içeriğe ve dijital platformlara yeniden tahsis eden çeşitli yatırımcıları ve şirketleri çekmek için büyük bir fırsat var. COVID sırasında riskin kabulü arttı, bu nedenle kaliteli yatırımcıları ve kamu finansmanını çekmek için her zamankinden daha fazla fırsat var.

Daha önce yüz yüze etkileşimde bulunan ve çevrimiçi işlem yapan bir hedef kitleye içeriklerini çevrimiçi olarak başarıyla kaydıran çeşitli sektörlerden ne öğrenebiliriz? Cevaplardan biri, yeni içeriği ve içeriğin geniş bir kitle tarafından dağıtılabileceği ve daha sonra tüketilebileceği yeni platformları hızla benimsemek ve keşfetmektir.

2021 NewImages Festivali ve XR Market, Haziran ayında gerçekleşecek.

Gamze Pehlivan
Digital Content Writer

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy