Artırılmış Gerçeklik Hangi Sektörlerde Kullanılabilir

Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulamalarının son yıllarda büyümesi, tüketicilerin ürünleri görselleştirmesine ve satın almadan önce ürüne sahip olmanın veya hizmeti deneyimlemenin nasıl bir his olduğunu hayal etmesine olanak veriyor. Artırılmış Gerçeklik teknolojisi gerçeğe yaklaştıkça maliyet tasarrufu ve iş uygulamaları genişliyor. Böylece gittikçe daha fazla işletme bu teknolojiyi satışlarını ve pazar paylarını artırmak için kullanıyor.

Bilgisayarlarla kullanıcı deneyimi yönünü değiştiren AR, diğer birçok endüstriyi değiştirme konusunda büyük bir potansiyele sahip.

1. Oyun ve Eğlence Endüstrisi

Oyun ve eğlence söz konusu olduğunda AR zaten oyuna girmiştir. Pokémon Go, iOS ve Android cihazlar için Niantic tarafından geliştirilen ve yayınlanan 2016 artırılmış gerçeklik (AR) mobil oyunudur. Pokémon adı verilen ve oynatıcının gerçek dünyasındaymış gibi görünen sanal yaratıkları bulmak, yakalamak, savaşmak ve eğitmek için mobil cihaz GPS’ini kullanır.

Pokémon Go, App Store ve Google Play’in en hızlı oyunu haline geldi ve ilk haftalarında herhangi bir uygulamanın App Store’da en çok indirilen uygulama oldu.

2. Eğitim

Yakın gelecekte AR kullanma potansiyeli olan bir başka alandır. Ders kitaplarındaki veya diğer metinlerdeki diyagramların veya diğer görüntülerin çoğu çok ayrıntılı değildir. Özellikle Biyoloji gibi bir alan söz konusu olduğunda, artırılmış gerçeklik özellikli ders kitaplarına sahip olmak hem öğretmenler hem de öğrenciler için harika bir deneyimdir.

AR, öğrencinin öğrenme süreci söz konusu olduğunda büyük bir avantaj olacak olan ders kitaplarına gömülü videolarda kullanılabilir. Bir çeşit etkileşim olduğu için, ders kitabının geleneksel okunması kadar sıkıcı olmayarak kolayca hatırlamalarına yardımcı olacaktır. Ödev yaparken, öğrenciler bir kitabın belirli öğelerini tarayabilir ve öğretmenlerden faydalı ipuçları alabilirler. Bu şekilde öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişim daha rahat ve kolay olacaktır.

3. Mühendislik

Mühendislik söz konusu olduğunda AR, konsept aşamasından üretim aşamasına kadar tasarım ve üretimin hemen hemen her aşamasında kullanılabilir. Mühendislikte artırılmış gerçeklik, montaj örnekleri, kalite kontrol bilgileri ve süreç adımları olarak gerçek çalışma ortamı üzerine yerleştirilebileceği için dünyadaki tasarımcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Birisinin inşa etmeye çalıştığı mekanik motoru alırsak, AR daha fazla ayrıntıyla nerede ve ne zaman monte edilmesi gerektiğini göstermelerine yardımcı olmak için kullanılabilir. AR’yi kullanarak yapıların tasarlanması söz konusu olduğunda, sadece cep telefonunuzu veya tabletinizi kullanarak ilgili tüm detaylarla 3D modele daha yakından bakabileceğimiz için kullanışlı olacaktır.

4. Pazarlama ve Reklamcılık

Pazarlama ve Reklamcılık, artırılmış gerçeklik kullanarak gelişebileceğiniz alanlardandır. AR, bir tasarımın veya ürünün pazarlanmasında farklı özellikler, yapılandırmalar sergileyerek ve ürünün müşterinin ayarlarında nasıl çalışacağını açıklayarak kullanılabilir.

Ayrıca, televizyon reklamlarına para harcamadan bir videoyu izlemek üzere bir pazardaki hedef grubu yapmak için AR’yi kullanabiliriz. Hedef grubu ürün hakkında daha bilinçli hale getirecek ve mevcut günlerde bu avantajı alandaki rekabetin artmasına neden olacaktır. AR, ürünlerimizi basılı materyallerle bile pazarlamak için multimedya reklamlarını kullanmanıza izin verecektir.

Detaylı bilgi için ”Artırılmış Gerçeklik ile 6 Maddede Marka Etkisini En Üst Düzeye Çıkarmak” konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Gamze Pehlivan
Digital Content Writer

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy